Skip to main content

Klimaatbuffer

BLAUWE VERBINDING

natuurontwikkeling, schoon water en waterberging, gevarieerd wonen, recreatie en diverse waterprogramma's.

Kanoroute & praktische info

Kano Verhuur


ZAP Zuiderpark Rotterdam

zomerseizoen (mei-september)

Beschikbaar: 6 Canadese kano's, 10 éénpersoons kajakken en twee waterfietsen.

Openingstijden: Mei t/m september op zaterdag en zondag van 13:00-19:00 (voor wensen, vragen en reserveringen 010 223 87 14 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Zuiderpark
Voor het kleine rondje Zuiderpark Oost moet je een klein uurtje rekenen. Dit is ook mooi te combineren met Zuiderpark Oost (uur extra). Let op wil je tot aan de kinderboerderij dan moet de kano er twee uit (dammetje en een laag bruggetje).

Blauwe Verbinding
Vanuit het Zuiderpark kun je met de kano de Blauwe Verbinding ook helemaal volgen richting Barendrecht. Houdt er wel rekening mee dat er diverse opstakels zijn en dat je ook terug moet (ZAP regelt geen vervoer). 

De Kleine Duiker - Barendrecht

dagelijks een kano huren tussen 10.00 en 16.30 uur

Beschikbaar: 9 Canadese kano's, 3 twee persoonskano's en 9  éénpersoons kajakken.

Openingstijden: dagelijks van 10.00 en 16.30 uur (voor wensen, vragen en reserveringen 06-28248107 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Zuidpolder
Vanaf de Kinderboerderij kun je met gemak de routes "Kanogroeten Kleine Duiker" en "Kanogroeten Grote Duiker" (eenvoudige letterboxen) volgen. Tegenover de kanoverhuur (kano moet er uit om de dijk over te gaan) begint de serie "Klunen". Dit is een prachtige tocht maar zoals de titel het al zegt moet de kano diverse malen over lage bruggen en steigers getild worden).

Blauwe Verbinding
Het is ook mogelijk om door te peddelen naar de Gaatkens Plas, Koedoodseplas en dan aansluiten de Blauwe Verbinding te volgen richting Rotterdam. Houdt er wel rekening mee dat er diverse opstakels zijn en dat je ook terug moet (de Kleine Duiker regelt geen vervoer). 

Obstakels in Blauwe Verbinding Geocaching Route


Brug Landhuis de Olifant

5 meter

Bruggetje achter landhuis De Olifant

N51° 52.948'
E4° 28.173'

Dam Zuiderpark West

15 meter

Dam en rietkraag
Rechte kant

N51° 52.887'
E4° 28.348'

Oldegaarde

90 meter

In- en uitstapsteiger aanwezig

N51° 52.765'
E4° 29.863'

Slinge

80 meter

In- en uitstapsteiger aanwezig

N51° 52.545'
E4° 30.106'

Sluis Havenspoorpad

30 minuten

Sluis met vlonders
geduld nodig

N51° 52.149'
E4° 30.393'

Sluis Koedoodpad

30 minuten

Sluis met vlonders
geduld nodig

N51° 51.443'
E4° 27.753'

Korte Koedoodsedijk

100 meter met hoogte verschil

Rechte kant
brug-dijk
Rietkraag

N51° 50.936'
E4° 29.277'

Zuider Carnisseweg

30 meter / 140 meter (als de schuif dichtstaat)

Betonpijp - riet
Schuine kant

N51° 50.614'
E4° 30.477'

Route

duidelijk herkenbaar
Overal langs de route staan er borden met het aantal kilometers in beide richtingen. Bij de oversteekplaatsen in Rotterdam zijn er ook blauwe tegels die je begeleiden langs de route

In het nieuws


Activiteiten Opening 2018

Tussen het Zuiderpark in Rotterdam, het toekomstige landschapspark het Buijtenland in Rhoon en de Zuidpolder in Barendrecht ligt een bijzondere waterverbinding ‘De Blauwe Verbinding’. De feestelijke oplevering is op 6 juli en op 7 juli.

De werkzaamheden startten in november 2012 en nu is de Blauwe Verbinding klaar. De feestelijke oplevering op vrijdag 6 juli begint om 14.00 uur. Bestuurders en vertegenwoordigers van de gemeenten Albrandswaard, Barendrecht en Rotterdam en van het waterschap Hollandse Delta nemen de route officieel in gebruik. Het feest is ter hoogte van het viaduct aan de Heulweg, aan de kant van de Charloisse Lagedijk.

Beleef de Blauwe Verbinding

De dag erop, zaterdag 7 juli, vinden op en langs de route allerlei activiteiten plaatsen voor alle leeftijden. Op het programma staan onder andere kanoën, wandelen met de boswachter, een vroege vogelexcursie, demonstratie zeilbootjes, een kanotocht voor kinderen. Te veel om hier op te noemen. Kijk voor alle activiteiten in de uitnodiging met plattegrond onderaan dit bericht. 

Iedereen is van harte welkom bij beide evenementen.

Radio rapportage Blauwe Verbinding 2018

RTV Rijnmond

De Blauwe Verbinding is klaar. 6 juli is de feestelijke oplevering van de 15 kilometer lange bevaarbare route tussen Rotterdam en Barendrecht. Chris Natuurlijk krijgt een voorproefje.

Wandelen, kanoën en fietsen


De Blauwe Verbinding brengt schoon, zoet water vanuit de Oude Maas naar het Zuiderpark in Rotterdam. Het is ook een recreatieve route, een waterberging en een ecologische verbinding. 
Chris Natuurlijk krijgt een voorproefje en gaat er fietsen, wandelen en kanoën. Onderweg vertelt ecoloog Niels Godijn hoe ook de natuur profiteert van de route en vertelt Jorg Pieneman van Gemeentewerken Rotterdam over het nut en de noodzaak van deze waterverbinding tussen Rotterdam-Zuid, Rhoon en Barendrecht.

Blauwe Verbinding

De Blauwe Verbinding is een 15 km lange waterverbinding tussen Rotterdam en Barendrecht die loopt van het Zuiderpark in zuidelijke richting via het Zuidelijk Randpark, de Heulweg, westwaarts langs de Rhoonse Baan. Dan verder langs de Koedood en Kilweg om uiteindelijk via de Zuidpolder in Barendrecht bij de Waal uit te komen.

De Blauwe Verbinding is een recreatieve bevaarbare route die zorgt voor de aanvoer van schoon, zoet water vanuit de Oude Maas. De route werkt als waterberging én legt een ecologische verbinding tussen de verschillende groengebieden. De Blauwe Verbinding is dus goed voor mens, dier en plant. En voor de recreatiewaarde, want je kunt er varen, vissen, zwemmen, wandelen, fietsen, spelen, planten, vogels en andere dieren kijken, geocachen (verborgen schatten opsporen met GPS-ontvanger) en nog veel meer.

Het project de Blauwe Verbinding ging in 2012 in uitvoering. Het water van het Zuiderpark in Rotterdam is verbonden met het water in het Zuidelijk Randpark, ten noorden van de A15. Tegelijkertijd is een nieuw recreatiegebied aangelegd in de Zuidpolder in Barendrecht.

De Blauwe Verbinding is onderdeel van dit gebied. Verder is een gedeelte langs het riviertje de Koedood ontwikkeld tot natuurgebied.

Het recreatiegebied het Zuidelijk Randpark ging op de schop. Het water is breder gemaakt en de Blauwe Verbinding is hier doorgetrokken.

In 2017 is gestart met de werkzaamheden in het Heulwegviaduct, onder de A15. De waterbak die hier gemaakt wordt, is een belangrijke schakel in de verbinding. Ook is langs de Rhoonse Baan gestart om het water bevaarbaar te maken door duikers aan te leggen of aan te passen.

De passeringen van de Oldegaarde en de Slinge in Rotterdam Charlois blijven op de wensenlijst staan. Deze passeringen kunnen waarschijnlijk pas gerealiseerd worden als er een reconstructie van de wegen uitgevoerd gaat worden. 

In Barendrecht en Rhoon zijn nog een paar plekken waar doorvaren niet mogelijk is, vanwege een weg of dijk. Voor sommige plekken volgt dit jaar een aanpassing. Wethouder Goedknegt van de gemeente Albrandswaard heeft toegezegd zich hard te maken voor de realisatie daarvan.

Voor andere plekken, zoals de aansluiting op de Waal bij Heerjansdam, wordt nog nagedacht over een oplossing.

Mogelijke knelpunten

De passeringen van de Oldegaarde en de Slinge in Rotterdam Charlois blijven op de wensenlijst staan. Deze passeringen kunnen waarschijnlijk pas gerealiseerd worden als er een reconstructie van de wegen uitgevoerd gaat worden. In Barendrecht en Rhoon zijn nog een paar plekken waar doorvaren niet mogelijk is, vanwege een weg of dijk. Voor sommige plekken volgt dit jaar een aanpassing. Wethouder Goedknegt van de gemeente Albrandswaard heeft toegezegd zich hard te maken voor de realisatie daarvan.

Zuiderpark

Zuidelijk Randpark

Koedood

Zuidpolder


Dwaalfilm Blauwe Verbinding


Route & Brochure Blauwe Verbinding

GEOCACHING MUST HAVE

Never Give Up

Bovenstaande is heel belangrijk voor ons geworden. Never Give Up is ons motto, niet alleen in de strijd tegen kanker, maar ook met alle dingen die we ondernemen.