Molens IJsselmonde - Landzicht

1-staps multi met mooi uitzicht op de molen in Heerjansdam.

Molens op het eiland IJsselmonde: Landzicht

In Heerjansdam staan de resten van Molen Landzicht, alleen de romp en de kap zijn er nog. Officieel staat de molen in de Zwijndrechtse Waard, maar dit wordt ook tot het eiland IJsselmonde gerekend. Dit is één van de 92 verdwenen molens op IJsselmonde.

Molen Landzicht Molen Landzicht

De molen Landzicht is een rijksmonument en dateert uit 1868. De molen is een windmolen van het type grondzeiler en is geheel in steen opgetrokken. In 1959 is de molen gerestaureerd om vervolgens tot en met 1967 als korenmolen in bedrijf te zijn. Daarna heeft de molen niet meer gewerkt en is mede daardoor langzaam in verval geraakt. De wieken zijn in 2005 om veiligheidsredenen verwijderd vanwege de slechte bouwkundige staat.

Door de aanwezigheid van het vele hoge groen in de directe omgeving (sportpark Molenwei) heeft de molen geen vrije windvang en kan dus niet draaien. Verplaatsen van de molen naar een andere locatie is overwogen, maar bleek uiteindelijk niet haalbaar.Verder herstel zoals de bedoeling was is voorlopig van de baan.

Molen Landzicht


De Cache

Op N51 50.501 E004 34.187 kun je twee maal een tweecijferig nummer vinden. Neem de rechter, dit is AB. Vanaf de cacheloactie heb je een bijzonder mooi uitzicht op de molen.


N51°50.UVW E004°35.XYZ

U= A-B ??? X= B
V= A-1 Y= A/B
W= B Z= A-B-2


Veel plezier en succes met zoeken.

Vergeet niet de HINT voor de bonus te noteren  • Laatste update op .
  • Hits: 3367