Molens IJsselmonde - De Korenaar

In Ridderkerk vind je de restanten van stellingmolen de Korenaar, daarmee is het één van de twee verdwenen molens op het eiland IJsselmonde waarvan we de restanten nog kunnen bekijken. Het is verbouwd tot woonhuis dus gelieve alleen tijdens zonsopgang en discrete loggen.

Molens op het eiland IJsselmonde: De Korenaar

Korenaar Korenaar

De eerste eigenaar van de in 1843 gebouwde korenmolen "De Koornaer" was Pieter Duijser. Deze verkocht de molen op 3 juli 1854 aan Johannes Rijsdijk, vervolgens sluit Jan Rijsdijk in 1856 een ruil met Jan van der Hilst, die een herberg / uitspanning had in Ridderkerk en dus koos voor het molenaarsvak.

In de periode van 1856 tot en met 1902 is de molen het eigendom geweest van de bovengenoemde familie Van der Hilt, eerst Jan van der Hilt later zijn zonen Arie en Wouter. Wouter van der Hilst verkoopt de molen op 1 september 1902 voor 12.000 gulden aan Gerrit Aart de Zeeuw die ook de laatste molenaar was.

De molen werd in 1931 tot stellinghoogte afgebroken.


De laatste vermelding van deze molen vindt plaats in een advertentie van de "Overmaasche Courant" van 8 april 1933, waarin opgedragen werd het gedeeltelijk afbreken van de korenmolen op de Ringdijk en het verbouwen van de molen tot woonhuis en de bij de molen staande woning tot ! woon- en winkelhuis.

De molen heeft na onttakeling nog dienst gedaan als sigarenmagazijn en als hobbywinkel van Van Wingerden die later medio jaren 80 naar het centrum van Ridderkerk verhuisde. Van het binnenwerk van de molen is niets dan enkele zolderbalken en een molensteen die half in de grond gezet staat.

Korenaar Korenaar Korenaar

Voorganger

Deze molen heeft een voorganger gekend eveneens een ronde stenen stellingmolen die vanaf 1813 tot 1843 ter hoogte van Ringdijk nummer 60 gestaan heeft. De molen had een stellinghoogte van ongeveer 8 meter.

Veel plezier en succes met zoeken.

Stealth Required
De bewoner heeft toestemming gegeven, maar we vragen u voorzichtig te loggen. Voorkom overlast aub.

Noteer ook het bonus getal


  • Laatste update op .
  • Hits: 3307