Molens IJsselmonde - De Zandweg

Een prachtige molen in het Rotterdamse Zuiderpark. De molen is te bezichtigen en de molenaar leidt u graag rond.Openingstijden: Zaterdag 13:00 - 17:00
Toegang: vrij


Molens op het eiland IJsselmonde: De zandweg

De Zandweg versiert De Zandweg

Molen de Zandweg is in 1723 gebouwd als korenmolen en ingericht met vier koppels stenen om graan te vermalen voor boeren en bakkers uit Charlois en omgeving en als zodanig in bedrijf tot circa 1953. In 1959 werd de molen aangekocht door de gemeente Rotterdam en is daarna gerestaureerd met het geld dat de verzekeringsmaatschappij uitkeerde voor de in 1954 afgebrande molen de Noord aan het Oostplein.

Het leukst is om de molen op zaterdag te bezoeken en binnen te kijken. Beneden staat een koppel stenen opgesteld met het zgn. gatenscherpsel; hiermee werd lang geleden ook gemalen. Ook bevinden zich in de molen diverse oude onderdelen van verschillende molens uit de regio. Deze zijn op de 2e zolder uitgestald. Boven kun je genieten van het uitzicht of het gaandewerk of raderwerk bewonderen. Onderin de molen bevindt zich een winkeltje waar sinds enige tijd weer meelproducten worden verkocht.

Vlakbij de molen bevindt zich Landhuis D'Oliphant en de kinderboerderij de Molenwei

Uitzicht De Zandweg

25 jarig jubileum

Vijfentwintig jaar geleden, op 1 maart 1986, tekende molenaar Leen het molenaarscontract met Gemeentewerken Rotterdam. Bij deze willen we hem feliciteren met zijn 25 jarig jubileum. Hij werkte echter al veel langer op De Zandweg als vrijwillig molenaar. In 1974 nam hij het vangtouw over van molenaar Gerrit Kluit, die destijds onder in de molen zijn bekende 3 Kleur Grutterij had. Nadat hij in 1986 de winkel verhuisde naar molen De Vier Winden in Terbregge, werd Leen officieel vrijwillig molenaar op De Zandweg.

De vragen


1. Overbrengingen: het aantal kammen van het bovenwiel.
Antwoord - 23 = A


2. Onder welk databasenummer staat De Zandweg in de Nederlandse Molendatabase
Neem het derde cijfer = B Neem het eeste cijfer = C

3. Het aantal omwentelingen in 2010?
Neem het derde cijfer = D

4. Wat is het monumentennummer?
Neem het tweede en derde cijfer = E

6. Neem het laatste cijfer van het Rijksdriehoek Y coördinaat.
Antwoord = F

5. Het potnummer uit het wiekenkruis

Neem het tweede cijfer = G Neem het derde cijfer = H

N 51° A.BCD E004° E.FGH

Cache

De cache bevindt zich midden in Rotterdam en is afgesloten met een cijferslot. De code staat in de hint. De puzzel is erg makkelijk, maar bij twijfel kun je hem hier controleren.

Veel plezier en succes met zoeken.

Noteer ook het bonus getal

  • Laatste update op .
  • Hits: 3458