Molens IJsselmonde - Pendrechtsemolen

Een prachtige molen op een steenworp afstand van Rotterdam. Laat uw rondleiden door de molenaar! Hij neemt u terug in de tijd en u van alles over het molenaarsvak kan vertellen.

Openingstijden: 09:00 - 16:30</b>

vanaf Pasen: woensdag, zaterdag en zondag
vanaf herfstvakantie: woensdag, vrijdag en zaterdag

Toegang: vrij

Molens op het eiland IJsselmonde: Pendrechtse Molen

Pendrechtse Molen Pendrechtse Molen

De Pendrechtse Molen in Barendrecht is in 1731 gebouwd en bemaalde de polder nieuw-Pendrecht. In 1993 is de molen ongeveer drie kilometer naar het oosten verplaatst, waarbij de molen van Rotterdams grondgebied naar Barendrecht verhuisde. De molen ligt iets ten noorden van de A15 en is vanaf de weg goed te zien.

Vanaf 1842 werd er in de molen ook gewoond. Het woongedeelte van de molen is weer teruggebouwd, zodat te zien is hoe de molenaar met zijn gezin tot 1905 woonde. In dat jaar werd de woning onbewoonbaar verklaard. Deze woning met bedsteden en slaapzolder zijn nu weer teruggebouwd en echt het bezoeken waard.

De Pendrechtse Molen is een beschermd Rijksmonument en is destijds voor één euro gekocht door het Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde. De Pendrechtse Molen is de laatst overgebleven poldermolen van het eiland IJsselmonde. Ooit hebben hier 50 windwatermolens gestaan die de polders droog hielden.

Pendrechtse Molen

Poldermolen

De Pendrechtse Molen is maalvaardig in circuit, dat wil zeggen het water in de vijvers in het park rond de molen wordt door de Pendrechtse Molen rondgepompt. Er moet daarvoor echter wel flink waaien, ook bij iets minder wind is de molen 3 dagen per week actief. De wieken van de Pendrechtse gaan ieder jaar meer dan een half miljoen keer rond. De molenaar leidt u graag rond en kan u alles vertellen over wat een poldermolen is, hoe de molen werd bewoond, wat het werk is van de molenaar en demonstreert hoe de Pendrechtse Molen werkt. Op het terrein loopt ook kleinvee als geiten en kippen.

De waypoints en vragen staan hieronder. Alles gevonden.... dan nu de berekening:

A= ??? E= ???
B= ???v F= ???
C= ??? G= ???
D= ??? ???

N51°52.UVW E004°29.XYZ

U= F-A ??? X= E-F
V= G-D-B Y= A+B-C
W= C-B Z= E+C-D

Veel plezier en succes met zoeken. Geniet van de wandeling en pas op voor de geitjes (ze kunnen soms wat brutaal zijn en er liggen keutels).

Vergeet niet de HINT voor de bonus te noteren

In het nieuws:

pendrechtse molenOnze serie van de Molens op IJsselmonde is goed ontvangen. De Molenaar van de Pendrechtse Molen heeft in zijn jaarverslag ook melding gemaakt van onze “samenwerking”. Lees hem hier. De Molenaar volgt alle molens van de serie Molens op het Eiland IJsselmonde nauw op de voet.


  • Laatste update op .
  • Hits: 2648